Categories :

Al deze werelden zijn van jou – De aantrekkingskracht van sciencefiction

Ik ben al gefascineerd door sciencefictionverhalen zolang ik me kan herinneren, hoewel, ik moet bekennen, ik sciencefiction nooit als mainstream literatuur heb beschouwd. Net als veel lezers streefde ik naar sciencefiction als een vorm van escapisme, een manier om de speculaties over recente wetenschappelijke ontdekkingen bij te houden, of gewoon een manier om de tijd te doden.

Pas toen ik mijn scriptieadviseur ontmoette om de goedkeuring van mijn paper te vieren, moest ik in een nieuw licht over sciencefiction gaan denken. Mijn adviseur werkt voor een grote, bekende literaire stichting die in zijn smaak als zeer ‘canoniek’ wordt beschouwd. Toen hij me vroeg of ik van sciencefiction hield, en of ik bereid zou zijn om ongeveer honderd verhalen te selecteren voor mogelijke opname in een bloemlezing die ze overwoog te produceren, was ik enigszins verrast. Toen hij me vertelde dat het misschien tot een betalend optreden zou leiden, stond ik nog meer versteld. Ik ging die middag naar huis met een heel tevreden gevoel: mijn paper was goedgekeurd en ik zou misschien wel een betaalde baan krijgen om sciencefiction te selecteren, van alle dingen.

Toen drong het tot me door: ik moest serieus nadenken over een methode om een ​​keuze te maken uit de duizenden korte sciencefictionverhalen die in de afgelopen eeuw waren geschreven. Toen ik bedacht dat de idealen van de stichting tot uiting zouden moeten komen in de verhalen die ik selecteerde, ontstond er bijna paniek: sciencefiction maakte geen deel uit van het ‘kanon’.

“Terwijl ik zwak en vermoeid nadacht over menig eigenaardige en merkwaardige hoeveelheid vergeten kennis”, kwam ik tot een besluit: ik zou eerst proberen uit te zoeken wat sciencefiction “was”, en dan zou ik een reeks thema’s ontwikkelen die betrekking hadden op de essentie van sciencefiction. Dus, gewapend met dit strijdplan, las ik wat verschillende beroemde auteurs te zeggen hadden over sciencefiction. Dit leek eenvoudig genoeg, totdat ik ontdekte dat geen twee auteurs dachten dat sciencefiction hetzelfde betekende. Oh, geweldig, dacht ik: “nooit meer.” (Sorry, Edgar, ik kon het niet laten).

Omdat ik er niet in was geslaagd de essentie van sciencefiction te ontdekken, selecteerde ik vier auteurs wiens werk ik graag probeerde te bepalen wat zij bijdroegen aan de kunst van sciencefiction. De auteurs waren: Isaac Asimov, Robert Silverberg, Orson Scott Card en Arthur C Clarke. Destijds realiseerde ik me niet dat twee van de auteurs, Asimov en Clarke, als ‘harde’ sciencefictionschrijvers werden beschouwd, en de andere twee, Silverberg en Card, als ‘zachte’ sciencefictionschrijvers.

Je zou je dus kunnen afvragen: wat is het verschil tussen “harde” en “zachte” sciencefiction. Ik ben blij dat je het vraagt, anders zou ik nu moeten stoppen met schrijven. “Harde” sciencefiction houdt zich bezig met een begrip van kwantitatieve wetenschappen, zoals astronomie, natuurkunde, scheikunde, enz. “Zachte” sciencefiction wordt vaak geassocieerd met de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen, zoals sociologie, psychologie of economie. Natuurlijk mengen sommige schrijvers “harde” en “zachte” sciencefiction in hun werk, zoals Asimov deed in de Foundation-trilogie.

Dus nadat ik de auteurs had geselecteerd, was ik klaar om door te gaan naar mijn volgende uitdaging, waarover je kunt lezen in de volgende aflevering van de serie. “Al deze werelden zijn van jou:” the Appeal of Science Fiction, Part II

In het eerste deel van de serie vertelde ik dat ik de opdracht had gekregen om ongeveer honderd korte sciencefictionverhalen te selecteren voor opname in een bloemlezing die werd overwogen door een literaire stichting. Oorspronkelijk was ik van plan om de ‘essentie’ van sciencefiction te vinden en vervolgens verhalen te selecteren die deze essentie weerspiegelden. Helaas bleek dit bijna onmogelijk, aangezien verschillende auteurs verschillende ideeën hadden over wat sciencefiction is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.